Розкриття поняття іміджу на прикладі конкретної особистості
15

Останнім часом значно зросла роль особистості А. Яценюка, його ділових і моральних якостей, рівень його популярності. З урахуванням маркетингової термінології можна сказати, що спостерігається підвищення ролі іміджевого фактора політичного лідера, зростає його вплив на електоральну поведінку.

Особливо актуальним стало питання про імідж харизматичного лідера, що впливає на громадську думку і політичні процеси в суспільстві.

Фахівці твердять, що вчинки таких політиків як А. Яценюк найчастіше неможливо “прорахувати”, вгадати, однак ефективність діяльності харизматичного лідера завжди надзвичайно висока.

Російський дослідник В. Костиков у такий спосіб визначив його особливості: “Харизматичний лідер виграє і зберігає владу всупереч усім вчиненим помилкам, часто всупереч здоровому глуздові. Харизма спалює все політичне сміття навколо президента. Населення або не вірило “інсинуаціям” опозиції і преси, або взагалі не бажало бачити плям на костюмі політика”.

На думку багатьох соціологів і політичних аналітиків, харизматичною особистістю можна вважати А. Яценюка.

При цьому слід зазначити ще одну важливу обставину. Особистість А. Яценюка, максимально близька до харизматичного ідеалу лідера. Так, політичні оглядачі, підбиваючи підсумки виборів 2001 року у Великій Британії, справедливо відзначали, що лейбористи своєю перемогою багато в чому повинні завдячувати Т. Блеру, що “здійснив щось історично майже неможливе, як і його політичний партнер Б. Клінтон, що зробив переобрання своєї партії на новий термін неминучим після кількох років, коли здавалося, що це неможливо”.

Для формування іміджу А. Яценюка використовуються найрізноманітніші ЗМІ та паблик рілейшнз, але в першу чергу преса і телебачення.