Харчові та побутові хімічні отруєння
13

Тяжкі отруєння викликають широко поширені у побуті кислоти: 80% розчин оцтової кислоти (оцтова есенція), соляна кислота, що міститься у рідині для миття ванн, карболова та щавлева кислоти, що входять до складу засобів для знищення плям іржі. З лугів найбільш небезпечна каустична сода, нашатирний спирт (водний розчин аміаку).

Всі ці речовини потрібно зберігати окремо від харчових продуктів.

 

 

4. Алкогольні отруєння та отруєння чадним газом

 

 

Серед гострих побутових отруєнь часто зустрічаються отруєння алкоголем та його сурогатами.

Алкоголь — отрута наркотичної дії, яка може спричинити у люди­ни не тільки сп'яніння, а й гостре отруєння, нерідко небезпечне для життя.

До сурогатів алкоголю належать хімічні препарати, що іноді при­ймають всередину з метою сп'яніння як заміну етилового алкоголю. Вони представлені у вигляді двох основних груп:

• технічні рідини, до складу яких не входить етиловий алкоголь (етиленгліколь, ацетон, метиловий спирт, дихлоретан);

• різні препарати, що містять етиловий спирт;

• медикаменти (настойка заманихи та чемериці, розтирки тощо);

• парфюмерно-косметичні засоби (одеколони, лосьйони, еліксири).

Гострі отруєння чадним газом у побуті виникають внаслідок пору­шення правил використання  пічного опалення (рано закрита затулка труби), при зіпсованій печі, при пожежі, при витоку газу тощо. Най­частіше це трапляється в сільській місцевості. Дуже важко протіка­ють отруєння чадним газом при пожежах.

Почастішали випадки гост­рих отруєнь вихлопними газами при працюючому двигуні автомаши­ни у гаражі та за довгого перебування у закритій кабіні автомашини чи автобуса, де створюється висока концентрація газу.  Отруєння отрутохімікатами в побуті