Планування діяльності підприємства
7

2. Методика розрахунку валової товарної продукції

 

 

 

Основою життя і розвитку суспільства є виробництво матеріальних благ. Суму матеріальних благ, вироблених суспільством за певний період часу у галузях виробничої сфери, називають сукупним суспільним продуктом. Матеріальна частина цього ССП створюється у таких галузях, як сільське господарство, будівництво, лісове господарство і, особливо, промисловість, на яку припадає біля двох третин його загального обсягу.

Промислова продукція – це прямий результат промислово-виробничої діяльності підприємства (фірми), виражений у формі продуктів, товарів або у формі виробничих послуг.

В той же час не вся вироблена на даному підприємстві продукція може належати до неї. До промислової продукції відносять вироби, які є результатом праці на даному підприємстві, в його цехах, де здійснюється обробка сировини чи предметів праці. Закуплена сировина, яка приймала участь у виробництві продукції, не може зараховуватися до складу продукції даного підприємства.

По-друге, промислова продукція – це результат лише основної промислово-виробничої діяльності. Тому до промислової продукції не належить продукція непромислових, хоча і виробничих підрозділів підприємства, наприклад, транспортного цеху, будівельного підрозділу чи підсобного с/г виробництва (теплиці). Продукція цих підрозділів відноситься до відповідних галузей н/г – вантажного транспорту, капітального будівництва чи підсобного виробництва (с/г). По-третє, промислова продукція – це прямий результат основної діяльності, тому побічні результати виробництва – відходи, не можуть бути промисловою продукцією, навіть якщо вони і реалізовані.