Планування діяльності підприємств
11

 

Калькуляція - це розрахунок собівартості одиниці продукції, виконаних робіт та послуг.

У системі техніко-економічних розрахунків на підприємстві калькулювання займає важливе місце.

Калькулювання потрібне для вирішення низки економічних завдань: обґрунтування цін на виробництві, обчислення рентабельності виробництва, аналізу витрат на виробництво однакових виробів на різних підприємствах, визначення економічної ефективності різних організаційно - технічних заходів тощо.

На підприємстві, як правило, складають (обчислюють) планові та фактичні калькуляції. Перші обчислюються з плановими нормами витрат, другі за їх фактичним рівнем.

Калькуляційною одиницею продукції, на яку складається планова і фактична калькуляція собівартості в усіх галузях харчової промисловості є одиниця готової продукції в натуральному виразі.

За способом перенесення витрат на собівартість окремих видів продукції витрати поділяються на прямі і непрямі.

До прямих належать витрати, які безпосередньо пов'язані з виробництво окремого виду продукції і можуть бути прямо включені в його собівартість.

До непрямих витрат належать витрати, пов'язані з виробництвом кількох видів продукції (витрати на утримання та експлуатацію обладнання, загально виробничі витрати), що включаються у собівартість за допомогою спеціальних розрахунків.

У процесі калькуляції прямі витрати, обчислюються безпосередньо на калькуляційну одиницю згідно з чинними нормами і нормативами.

При калькуляції продукції витрати групують за калькуляційними статтями. Статті - це витрати, які відрізняються між собою функціональною роллю у виробничому процесі і місцем виникнення.