Планування діяльності підприємств
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1. Діяльність та економічне значення планування собівартості продукції

 

 

 

Планування собівартості продукції (робіт, послуг) є важливою складовою розроблення економічно обґрунтованих бізнес-планів.

Плануванню собівартості продукції передує аналіз витрат за елементами та статтями в попередньому періоді. Для аналізу беруться дані обліку і звітності, нормативно-правові акти, матеріали спостережень, вивчення та узагальнення досвіду господарств. Одержані результати використовуються для розробки заходів щодо економії витрат та підвищення ефективності виробництва в плановому періоді.

У собівартість продукції включаються накладні витрати (крім адміністративних витрат і витрат на збут). У процесі планування собівартості продукції враховується вплив основних техніко-економічних факторів, таких як підвищення рівня  виробництва, впровадження прогресивних технологій,  раціональне використання матеріальних і фінансових ресурсів, застосування прогресивних форм організації та оплати праці.

Облік витрат у  виробництві  продукції повинен забезпечувати оперативне, достовірне та повне надходження інформації щодо кількості та вартості одержаної продукції (виконаних робіт і наданих послуг), трудових, матеріальних і грошових витрат на виробництво продукції по підприємству в цілому та окремих його структурних підрозділах (бригадах, цехах,  тощо).

Облік витрат і виходу продукції здійснюється в розрізі окремих об'єктів.

Оплата праці нараховується виходячи з обсягів виконаних робіт чи виходу продукції або відпрацьованого часу на підставі відповідних первинних документів і відноситься на відповідні об'єкти витрат.