Економіка праці
3

Вступ

 

 

 

Навчальна дисципліна “Економіка праці” є однією з основних в галузі економіки.

Метою та завданням в контрольній роботі є  глибоке вивчення теоретично-методологічних і соціально-економічних питань у сфері трудових відносин в суспільстві. Основним завданням роботи було вивчити  питання відтворення населення ,його природний і механічний рух, зміст Генеральної тарифної Угоди.

Предметом вивчення  є теоретичні та практичні проблеми ефективного використання робочої сили.

«Економіка праці» не стоїть осторонь від інших наук, а навпаки — взаємопов’язана з ними. Економічна теорія дозволяє зрозуміти процеси та явища, що відбуваються на різних етапах розвитку суспільства, відбиваючи їх крізь призму людських відносин та впливу на людські ресурси — основний чинник виробництва.

“Економіка праці” пов’язана із економікою підприємств, оскільки розглядає питання управління персоналом, його організації, мотивації, нормування й оплати праці у контексті основних техніко-економічних показників діяльності суб’єктів ринку. Вона також використовує основні положення, підходи і прийоми економічної статистики.[4]

Економіка праці й соціально-трудові відносини - це наука про працю. Праця відіграє важливу роль у розвитку людського суспільства й людини. Праця - це доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на створення матеріальних та духовних благ, необхідних для задоволення суспільних і особистих потреб людей. Процес праці містить три основні моменти: доцільну діяльність людини, тобто власне працю; предмет праці, на який спрямована праця; засоби праці, за допомогою котрих людина впливає на предмет праці.