Методи викладання економіки
31

9. Що є основним в теоретичній системі Сея? Основними в теоретичній системі Сея є: теорія корисності, згідно з якою виробництво створює корисність, а корисність в свою чергу надає предметам цінність, а цінність є мірилом корисності; теорія трьох факторів виробництва, згідно з якою у виробництві приймають участь такі фактори як праця, капітал, земля, власники яких одержують відповідні доходи у формі зарплати, прибутку, ренти; теорія реалізації або шляхів збуту, відповідно з нею головний інтерес усіх виробників полягає в обміні одних продуктів на інші. Внаслідок цього кожний продавець є в той же час і покупцем.

10. Хто був найбільш відомим представником політекономії США? Найбільш відомим представником політичної економії США був Генрі Чарльз Кері (1793 – 1879). Кері  визначив теорією суспільної гармонії або гармонії інтересів, яка враховує вклад кожного у виробництво.

11. Яке завдання ставив Ліст? Ліст поставив завдання створення національної політичної економії. Основою її мала стати теорія продуктивних сил, відповідно до якої добробут нації обумовлений не кількістю багатства, а ступенем розвитку продуктивних сил, що його створюють.

12. Які головні методи принципу маржиналізму? Головні методи принципу маржиналізму: ідеологічна нейтральність аналізу;  перегляд, визначення предмета дослідження; статичний підхід до дослідження; положення про стабільність; маржиналісти відмовляються від категорії класів; суб’єктивно-психологічне пояснення економічних явищ.

13. Який метод називається Робінзонадом? Капіталістичне господарство розглядалось як сукупність таких окремих господарств, а тому маржиналісти вважали, що для дослідження економіки у цілому достатньо розглянути їх на прикладі одного ізольованого господарства. Такий метод дослідження дістав назву метода Робінзонад.

14. Коли загородився неокласичний напрям?  Неокласичний напрям виникнувши наприкінці 19ст. став панівним у провідних країнах світу, але в 20-30рр. 20ст. внаслідок поглиблення кризових явищ в економіці і суспільному житті індивідуально-розвинутих країн.