Визначення розмірів незавершеного виробництва. Методика розробки фінансового плану. Показники використання виробничої потужності.
7

Оскільки ПБО 16 лише містить визначення нормальної потужності, але не містить рекомендацій щодо обґрунтування її показника  та розміру, кожне підприємство повинно вирішувати цю проблему самостійно. На нормальну потужність досліджених підприємств впливають проектна потужність підприємства, очікуваний рівень реалізації та рівень реалізації попереднього періоду.

Крім врахування особливостей організації виробничого процесу вибір показника вимірювання нормальної потужності повинен враховувати і можливість його поширення на незавершене виробництво.  Доцільним є варіант, коли показник нормальної потужності відповідає базі     розподілу    загальновиробничих     витрат. Вибір бази розподілу загальновиробничих витрат повинен ґрунтуватись на особливостях організації виробничого процесу кожного конкретного підприємства та пропорційності      зв'язку     між    зміною   загальновиробничих витрат   і відповідною зміною бази розподілу.

Необхідність формування вартісної оцінки залишків незавершеного виробництва в системі управлінського обліку зумовлюється формуванням ринкових відносин у країні та змінами у законодавстві. Для прийняття ефективних управлінських рішень з оптимізації цінової політики та обсягів виробництва повинна бути сформована інформація про повну собівартість готової продукції та собівартість готової продукції, розраховану за змінними (прямими) витратами, повну собівартість незавершеного виробництва та собівартість незавершеного виробництва, розраховану за змінними (прямими) витратами в системі управлінського обліку.

Сутність незавершеного виробництва слід розглядати  через його зміст, який складається із комплексу ознак, що зумовлюються рівнем узагальнення, типом   і видом виробництва, методом калькулювання, рівнем управління промислового підприємства.  В умовах реформування облікової системи посилюється значення незавершеного виробництва, оскільки розширюється коло завдань, що має вирішувати його облік. Незавершене виробництво виступає об'єктом в системі фінансового, управлінського та податкового обліку.