Діловий розвиток підприємства. Методологія дослідження кон’юнктури ринку. Поняття сітьових методів і моделей
9

Реалізація методичної функції планування припускає правильний вибір розробників плану. Думка про те, що складання плану є функцією тільки плановиків, глибоко помилкова. Плановики не в змозі генерувати комерційну ідею та визначити шляхи її реалізації.

Політична функція планування має два аспекти: внутрішній та зовнішній. Внутрішній аспект політичної функції планування ділового розвитку полягає у створенні в колективі атмосфери загальної зацікавленості у діловому розвитку, розробці ділових планів та їх виконанні. Важливість і необхідність цієї функції випливає з того, що будь-який діловий план передбачає певні зміни у виконанні частиною працівників своїх службових обов'язків, порушує встановлений порядок речей, що створює в них певний дискомфорт.

Однією з найважливіших проявів політичної функції планування ділового розвитку (зовнішній аспект) є діяльність із захисту плану, представлення його інвестору. Діловий план потребує залучення інвестицій, ринок яких характеризується значною конкуренцією проектів. Щоб розроблений проект був прийнятий до фінансування, необхідно заволодіти увагою інвестора, схилити його до наміру взяти участь у реалізації ділового плану. Проблема тут полягає у тому, що здебільшого інвестор мало розуміється на конкретному бізнесі, а ті доводи, які підходять при обґрунтуванні плану в групі його розробників, для потенційного інвестора малозрозумілі. І те, що не зрозуміло, найчастіше відкидається. Ця проблема посилюється через консерватизм інвесторів, що проявляється у побоюванні за свої кошти, ретельній перевірці реальності плану та здатності виконавців реалізувати задум.

Організаційна функція планування ділового розвитку підприємства полягає у створені найбільш сприятливих організаційних умов підтримки процесів формування ділових планів. Сутність цієї функції зводять до формування окремої організаційної структури, основним завданням якої є упорядкування бізнес-планів.

Головним завданням реалізації організаційної функції планування є формування умов щодо залучення до цього процесу всіх майбутніх виконавців проекту та користувачів його результатами. Тобто плануванням повинні займатися всі управлінці. Забезпечення цієї умови є найважливішим чинником ефективного планування.