Доходи та прибутки підприємства. Обґрунтування вибору рекламних засобів. Порядок розробки плану збуту
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1. Доходи та прибутки підприємства. Їх види та методика планування

 

 

Найважливішим критерієм успішної роботи підприємств є їх прибутковість. Підприємства зобов'язані одержувати такі доходи, які не тільки покривають видатки, але й у достатній мірі їх перевищують. Факт перевищення прибутків над витратами, пов'язаними з діяльністю підприємства, означає, що підприємство отримує прибуток — позитивний фінансовий результат.

Прибуток — найважливіша економічна категорія, основна стратегічна й найближча ціль підприємства, основна умова функціонування підприємств у ринковій економіці.

Прибуток характеризує остаточний результат діяльності підприємства, його отримання — обов'язкова умова розширеного відтворення підприємства, забезпечення самофінансування та зміцнення його конкурентоспроможності на ринку.

Прибуток виконує ряд функцій:

- оцінна функція, де прибуток використовується для оцінки ефекту господарської діяльності;

- розподільна функція, де прибуток використовується як інструмент розподілу чистого доходу суспільства (відрахування в бюджет і частка для підприємства);

- стимулююча функція, де  прибуток є джерело формування різних фондів стимулювання трудового колективу підприємства. Створюється зацікавленість в удосконалюванні й розвитку господарської діяльності для зростання прибутку.

Прибуток як економічний показник поєднує інтереси держави, підприємства, господарюючого суб'єкта, працівника і власника.