Характеристика основних розділів бізнес-плану. Стимулювання та обмеження збуту. Проблеми визначення колективних розцінок
17

Аналіз європейської практики просування товарів та послуг показує, що індустрія стимулювання збуту Великобританії значно розвинутіша, ніж у інших партнерів. Вбачаються в цьому дві головні причини: по-перше, діяльність з питань стимулювання збуту вважається відносно вільною від юридичних обмежень і скеровується кодексом практики індустрії як основою для проведення самостійної політики (саморегулювання) у цій країні. Дуже несхожу ситуацію спостерігаємо в інших країнах-членах ЄС, зокрема в Німеччині, де юридичний контроль набагато суворіший. По-друге, концентрація роздрібної торгівлі в супермаркетах у руках кількох ключових осіб у Великобританії означає, що рішення щодо схвалення стимулювання для торгових марок є централізованими, а обертання купонів, листівок та інших нестандартних матеріалів є вартісне ефективним, оскільки відповідна асоціація може вдаватися і до адміністративних методів впливу щодо роздрібних груп.

Культурний вплив на схвалення споживачами стимулювання купівлі товару певним заохоченням найбільш очевидний. Це підтверджується оцінками порівняльного успіху певної безкоштовної пропозиції, чи, скажімо, подарунка з покупкою в різних країнах.

У 1980 році була заснована Європейська федерація стимулювання збуту — ЄФСЗ (the European Federation of Sales Promotion — EFSP), основними цілями діяльності якої стали:

- посилення авторитету і професіоналізму європейської індустрії стимулювання збуту;

- підтримка процесу лібералізації всеєвропейського і національного законодавства щодо індустрії стимулювання збуту;

- спостереження за глобальним розвитком галузі стимулювання збуту.

Деякі країни Європейського союзу мають серйозні обмеження щодо збутового стимулювання. Франція, наприклад, має ліміти на величину премії — 7% купівельної ціни товару. Безкоштовні зразки і вмить виграшні механізми заборонені в Німеччині, Данії і країнах Бенілюксу; безкоштовна наступна покупка не дозволена у Німеччині, Данії і Люксембурзі.