Характеристика основних розділів бізнес-плану. Стимулювання та обмеження збуту. Проблеми визначення колективних розцінок
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1. Загальна характеристика основних розділів бізнес-плану

 

 

 

Зміст та структура бізнес-плану не має жорсткої регламентованої форми і  у ньому передбачаються розділи, в яких розкривається концепція і мета бізнесу, характеризується специфіка продукту підприємства та задоволення ним потреб ринку; оцінюється ємність ринку та встановлюється стратегія поведінки підприємства на певних ринкових сегментах, визначається організаційна і виробнича структура, формується фінансовий проект справи, включаючи стратегію фінансування та пропозиції по інвестиціях, описуються перспективи зростання підприємства.

У загальному вигляді бізнес-план складається з таких розділів:

-       резюме (короткий опис проекту);

-       опис підприємства та галузі;

-       опис продукту (послуги);

-       маркетинг і збут продукції;

-       план виробництва продукції;

-       організаційний план;

-       фінансовий план;

-       ризики та гарантії;

-       додатки.

Резюме фактично є стислою версією плану, своєрідним «повідомленням про наміри». Хоч резюме наводиться на самому початку бізнес-плану, складати його слід після закінчення роботи. Лише після того, як план повністю продуманий та написаний, можна в короткій формі викласти його зміст.

Резюме – це добре сконструйована система даних про комерційні перспективи підприємницького проекту, про виробниче, організаційне і фінансове забезпечення програми його реалізації. Це визначений стандарт ділових пропозицій потенційним партнерам та інвесторам.