Вдосконалення механізму формування та використання прибутку підприємства
23

3) спрямування на дивіденди встановленої(нормативної) частки чистого прибутку;

4) виплата дивідендів із залишку прибутку після фінансування інвестиційних потреб;

5) виплата дивідендів не грошима, а додатковим випуском акцій. Кожний з цих варіантів має свої переваги й недоліки і застосовується, як правило, не постійно, а в межах певного перспективного періоду з урахуванням економічної кон'юнктури та фінансового стану підприємства.

Отже, прибуток в Англіє є мотивом капіталістичного виробництва, джерелом його розвитку й запорукою врівноважування економіки.

 

 

1.5. Шляхи збільшення прибутку підприємства

 

В умовах дестабілізації економіки, обмеження фінансових ресурсів саме суб'єкти підприємництва спроможні за певної підтримки найшвидше і найефективніше розв'язувати проблеми демонополізації, стимулювати розвиток економічної конкуренції.

Ринкові відносини потребують від суб'єктів підприємництва грамотної оцінки фінансового стану підприємства, фінансової ситуації у народному гос­подарстві країни у цілому. Інакше вони не зможуть прийняти правильних уп­равлінських рішень у цій сфері і їхні шанси на успіх у конкурентній боротьбі залишатимуться мінімальними.

Високий тягар оподаткування, обмеженість або повна відсутність матері­ально-фінансових і кредитних ресурсів спонукає багатьох суб'єктів підприєм­ництва відійти у тіньову економіку.

Отже, найгострішою проблемою розвитку  бізнесу є дефіцит фінансових ресурсів.