Неперервність економічної освіти
15

Реальне економічне життя випереджає наші знання у галузі економіки, ставить масу проблем, які потрібно вирішувати вперше і негайно. Однією з них є економічна поведінка молоді.

У наш час молоді люди швидко засвоюють деякі принципи ринкових відносин, механізми економічного способу мислення, але, на жаль, дуже часто навчаються в тіньової економіки.

Особливо турбує відсутність розуміння тісного зв’язку між економікою і моральністю. І це треба обов’язково врахувати у викладанні економічних дисциплін.

Мішель Монтень писав у «Думках про виховання та навчання»: «Ми працюємо тільки для того, щоб напхати пам’ять, а розум і совість не поповнюємо».

Економіка - це наука, а не зведення побутових правил. В основі розуміння економічних явищ лежить економічний вибір і знання моделей поведінки того, хто вибирає. Для організації економічної підготовки дуже важливо знати, в яких випадках нам потрібен «ширпотреб», а в яких - «індивідуальне пошиття». Виходячи з концепції неперервної економічної освіти, можна уявити собі, як у педагогічному лабіринті педагоги передають дитину, підлітка, юнака, а також і дорослу людину з однієї педагогічної системи в іншу.

Нині ми переживаємо критичний період розвитку дитинства. Цей період вимагає зміни системи освіти, оскільки втрачені засади, за допомогою яких осмислюється та організується вся система культури. Основні протиріччя між кризою дитинства та освітньою системою в тому, що відбувається розходження останньої (її цінностей та результатів) з системою «дорослі­шання».

Наша мета полягає в тому, щоб (в найзагальніших рисах, звичайно) з’ясувати специфіку методичних прийомів викладання економіки в школі, вузі, в системі підвищення кваліфікації.

Основна мета економічного виховання - формування у людей ощадливості, економності, розважливості, діловитості, організо­ваності: «Дбайливо і уважно рахуй гроші, хазяйнуй економно».