Неперервність економічної освіти
27

21.В чому заключається технологія розробки навчальної програми?

Головне - це сформулювати мету як довгостроковий результат навчання, а потім визначити загальні й конкретні цілі окремих періодів.

22.Що повинна відображати логіка навчального предмету?

Логіка кожного навчального предмета повинна відображати зміст науки, оптимальну логіку викладання навчального матеріалу; напрямки практичного використання знань; проблемність викладання, реалізацію міжпредметних зв’язків.

23.З чого формується мета і завдання навчальної програми?

У програмі формулюються мета і завдання вивчення навчальної дисципліни, подається її стисла характеристика, короткий зміст тем лекційного курсу, зміст практичних та семінарських занять, форми самостійної роботи і контролю знань, науково-методична літерату­ра. Розробляється також сітка розподілу навчальних годин за всіма видами робіт.

24. З чого складається структура навчальної теми?

Найлогічнішою є така структура: схема основних понять; тези навчальної інформації; завдання різних видів; тести.

25. Що таке модульний принцип побудови навчальних програм?

Модуль - це відносно самостійна частина навчального курсу, що містить одне або кілька близьких за змістом і фундаментальних за значенням понять (законів, принципів). Зміст модуля викладач у стислій формі пояснює на оглядово-установчій лекції на початку вивчення кожного з них. Основна увага приділяється провідним ідеям змісту, ставляться дискусійні питання, формулюються завдання для самостійної роботи, проводяться авторські заняття. На кожному авторському занятті загальній дискусії передує письмова контрольна робота з теми, розв’язування проблемних задач, аналіз ігрових ситуацій.