Система реалізації зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД)
17

Об'єктом хайрингу зазвичай являються транспортні засоби, дорожньо-будівельні та сільськогосподарські машини, монтажне обладнання, спортивні товари та ін. Страхування і технічне обслуговування здійснюється за домовленістю чи орендатором, чи орендодавцем. Об'єкт рейтингу - це транспортні засоби, туристичні і спортивні товари короткотривалого користування. Страхування й технічне обслуговування при даному виді оренди входить в обов'язки орендодавця.

Найбільше поширення в міжнародній торгівлі одержали лізингові операції.

Предметом лізингу, як правило, є:

- технологічне, будівельно-монтажне, конторське та інше обладнання;

- транспортні засоби;

- підприємство як цілісний майновий комплекс.

Типова схема лізингу полягає у наступному:

- лізингова фірма, тобто орендодавець, укладає контракт з фірмою–орендатором на надання в оренду необхідного цій фірмі обладнання;

- одночасно з цим лізингова фірма закуповує це обладнання у виробника;

- головна роль лізингової фірми полягає у фінансуванні закупівлі обладнання; страхування і технічне обслуговування предмета оренди здійснює сам орендатор.

В контракті може бути обумовлена можливість викупу орендатором обладнання по закінченню терміну оренди за залишковою вартістю; у якості фінансового інструмента лізинг активізує технічне оновлення виробництва

 

1.2. Міжнародна торгівельна угода (МТУ)

 

 

Міжнародна торгівельна угода (МТУ) є правовою формою, яка опосередковує міжнародні комерційні операції.

Міжнародна торгівельна угода – це договір між двома або декількома сторонами (комерційними підприємствами фінансами і т.п.), які знаходяться в різних країнах, з поставки встановленої кількості товарних одиниць і (або) надання послуг за узгодженими умовами.