Система реалізації зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД)
33

Особливістю торгівлі продовольчими товари є те, що кожний окремий оптовий споживач країни, який імпортує продовольчі товари, не закуповує їх на зовнішньому ринку самостійно. Закупівлю здійснює, як правило, оптовий посередник.

Споживчі товари мають такі особливості:

               їх експорт розрахований не на місцевого споживача, а на оптового покупця;

               організуються пробні продажі;

               їх асортимент повинен бути достатньо широким;

               визначальним у їх реалізації є новизна.

Міжнародна торгівля товарами та міжнародна торгівля послугами тісно пов’язані між собою. Багато видів послуг, які поступають у міжнародний оборот, включаються в експорт та імпорт товарів.

Послуги – це комплекс різних видів діяльності, у тому числі підприємницької діяльності, які пов’язані із задоволенням потреб людей.

Більшість видів послуг можуть бути об’єктами міжнародної торгівлі. Торгівельні послуги – це нетоварні комерційні угоди. Якщо угода укладена між фірмами або фізичними особами різних країн, вона вважається міжнародною. На відміну від торгівлі товарами експорт та імпорт послуг не обов’язково означає переміщення через митний кордон.

У відповідності з положеннями Світової організації з торгівлі (СОТ) усі послуги поділяються на: послуги для бізнесу; будівельні послуги; послуги пошти; дистрибуційні послуги; транспортні послуги; фінансові послуги; освітні послуги; послуги з охорони здоров’я; туристичні послуги; рекреаційні послуги; послуги з охорони навколишнього середовища; послуги, що не класифіковані в іншому місці.

Найбільш неоднорідним є сектор послуг для бізнесу, який включає наступні послуги: професійні; комп’ютерні; у сфері досліджень і розробок; у сфері обороту нерухомості; з оренди обладнання без обслуговуючого персоналу; рекламні та ін.