Зовнішньоекономічні зв’язки України. Розміщення продуктових сил Донецького економічного регіону. Діагностика машинобудівного комплексу України
7

Україна активно співпрацює з іншими державами в га­лузі освіти і культури. Ви­ща школа України тісно контактує з зарубіжними партне­рами у взаємній підготовці фахівців, обміні практиканта­ми, викладачами-стажерами, аспірантами. До нас приїж­джають для читання лекцій студентам викладачі з Росії, Швеції, Швейцарії, Болгарії, інших країн (лекції з мене­джменту, маркетингу, біржової діяльності).

Значну роботу серед зарубіжних громадян проводять національно-культурні товариства України. Одним із чинників дальшого розвитку охорони здоров'я і медичної науки в Україні є її інтеграція у світові медич­ні структури.

Україна переживає складні часи державотворення і ста­новлення ринкової економіки. І тут дуже багато важить єдність світового українства.  Необхідно домог­тися єдності всього українства світу в ім'я вирішення го­ловного завдання — побудови повноцінної держави Укра­їни, матері всіх своїх дітей.

 

 

1.2. Особливості розвитку і розміщення продуктових сил Донецького економічного регіону. Перспективи його розвитку

 

 

До складу Донецького економічного району входить Донецька та Луганська області. Його площа складає 53, 2 тис. км2. (8,8% території України). Тут проживає 7,7 млн. осіб. (станом на 1 січня 2001 року), що становить 15,4% населення України. В районі висока щільність населення - близько 145 осіб/км2.

Район охоплює південний схід України, межує з областями Російської Федерації – Бєлгородською, Воронезькою, Ростовською. На півдні омивається водами Азовського моря, на заході межує із Запорізькою, Дніпропетровською та Харківською областями.

За природними ресурсами, соціально-економічними характеристиками та особливостями історико-етнічного розвитку він виділився в один з найрозвинутіших в Україні територіально-виробничих комплексів з переважаючою спеціалізацією видобувної та пов’язаних з нею галузей обробної промисловості.