Структуризація виробничої системи підприємства
15

Висновок

 

 

 

Сучасне підприємство — це складна відкрита виробничо-господарська і соціальна система. З виробничо-технічного погляду підприємство являє собою техніко-технологічний комплекс, систему робочих машин та механізмів, які відповідають його потужності та видам продукції (робіт, послуг), що випускаються.

Функціонуючи як цілісна система, будь-яке підприємство має певну внутрішню структуризацію. У свою чергу, ця структуризація передбачає наявність окремих структур, таких як виробнича, організаційна, управлінська. Внутрішня структуризація підприємства повинна відповідати його цілям та підпорядковуватися визначеній стратегії розвитку.

Виробнича структура підприємства означає його поділ за виробничою ознакою, тобто врахування спеціалізації виробництва, його технологій та місця розташування.

Основою формування виробничих структур підприємств у більшості галузей промисловості є виробничий процес виготовлення продукції.

Склад цехів та служб, що реалізують виробничий процес виготовлення продукції, форми їх взаємозв’язків покладені в основу виробничої структури підприємства. Основними рівнями типової виробничої структури є: цех — відділення — дільниця — бригада — робоче місце.

Виробнича структура перебуває у процесі постійного розвитку під впливом удосконалення техніки, технології, форм організації виробничих процесів та інших чинників.