Економіка праці на підприємстві
5

Висновок: дохідна частина даної сім’ї складається тільки із заробітної плати батьків і допомоги дідусів та бабусь, які вирішили допомогти сім’ї у навчанні студента.

Найбільшу долю витрат сім’ї складає придбання продуктів харчування (26,3%) та задоволення потреб дітей (21,3%). Значну частину коштів сім’я витрачає на оплату за навчання дитини (12,5%) та  оплату податків до бюджету (16.6%) утриманих із заробітної плати батьків. Комунальні платежі в  загальній сумі витрат сім’ї становлять 10,5%, так як сім’я проживає в трьохкімнатній квартирі з усіма зручностями. Сім’я має у своїй власності автомобіль і чоловік добирається на роботу на власному автомобілі, тому частину витрат з сімейного бюджету витрачається на закупку бензину та запасних частин для автомобіля (8,9%). На культурний відпочинок сім’я потратила в цьому місяці тільки 3,9% коштів.

Даній  сім’ї в цьому місяці  вдалось заощадити тільки 50 грн.

 

Завдання №2

 

Провести аналіз трудового контракту.

Розв’язання

Трудовий контракт - це індивідуальний, формальний і строковий трудовий договір. Контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору можуть встановлюватись угодою сторін.

Ця форма трудового договору є найприйнятнішою для ринкової економіки: вона дає можливість передбачити всі права та обов'язки сторін, конкретизувати окремі умови, пристосовуючи їх до індивідуального випадку. Передбачення додаткової взаємної відповідальності сприяє створенню оптимальних умов для реалізації інтересів обох сторін. Вміння кожного працівника відстоювати свої трудові й соціальні права, зокрема, в ході укладання й виконання трудового контракту, домагатися гідних умов праці і її оплати, дотримуватися договірної дисципліни і трудового законодавства створює конкретні передумови для підвищення ефективності виробництва, якості трудового життя і гармонізації соціально-трудових відносин.