Міжнародні товарні класифікації
11

- малу ймовірність помилок класифікації та кодування, оскільки документи при експорті та імпорті товарів будуть мати уніфікований характер;

- більш точну та таку, що можна зіставляти, статистику з зовнішньої торгівлі, що дозволить відслідковувати рухи товарних потоків через національні кордони;

- вдосконалену статистику ЗЕД, що дозволить більш ефективно проводити ділові переговори, вивчати кон’юнктуру ринків та складати прогнози.

Таким чином, ГС є певним способом систематизованим переліком товарів, які обертаються в системі зовнішньоекономічної діяльності, і використовується в регулюванні експортно-імпортних операцій, веденні статистики ЗЕД, декларуванні товарів при митному оформленні тощо.

ГС використовується як першоджерело для більшості інших базових класифікацій та таких, що побудовані на її основі, наприклад, національних товарних номенклатур.

Оскільки ГС є товарною номенклатурою, то вона включає опис усіх фізичних (рухомих) товарів, враховуючи електричний струм, але не розповсюджується на послуги.

ГС охоплює такі розділи:

- живі тварини та продукція тваринного походження;

- продукти рослинного походження;

- жири;

- готові харчові вироби, напої, тютюн;

- продукти мінерального походження;

- продукти неорганічної та органічної хімії;

- полімерні матеріали, гума, каучук та вироби з них;

- шкіра та вироби з неї;

- деревина та вироби з неї;

- текстиль та предмети одягу, взуття;

- скло та керамічні вироби;