Баланс трудових ресурсів України, його зміст, зведені та специфічні показники. Аналіз структури персоналу. Види та методи планування
11

Для підвищення ефективності управління необхідно з'ясувати, які категорії працівників відносяться до управлінського персоналу. З цього питання в дослідників, працівників кадрових служб єдності поглядів поки що немає. Одні вважають, що до управлінського персоналу відносяться всі працівники апарату управління організацією. Інші вважають, що в основу вирішення питання про віднесення того чи іншого працівника до персоналу управління повинен бути покладений функціональний принцип: саме зміст виконуваних працівником основних функцій управлінської праці.

Керуючись цим критерієм, до персоналу управління варто віднести працівників, що цілком чи частково зайняті управлінською діяльністю (керівники, їхні заступники, фахівці і технічний персонал).

Однак в апараті управління організацією є групи працівників, що безпосередньо управлінською працею не займаються (персонал охорони, оздоровчих установ, водії службових машин, працівники обліково-розрахункових служб і т.д.). Дана категорія працівників становить обслуговуючий персонал організації.

Не принижуючи роль інших груп управлінського апарату, варто підкреслити визначальний вплив на всю систему управління організацією керівника органу управління.

У зміст поняття "керівник" (менеджер), на нашу думку, можна включити наступні категорії працівників управління. По-перше, керівників, що повною мірою здійснюють керівництво організацією, усіма її підсистемами в передкризовий, кризовий і післякризовий періоди. По-друге, поняттю менеджер відповідають різні категорії керівників відділів, служб, ділянок, цехів, у яких також здійснюється повний управлінський цикл, але в менших масштабах. По-третє, до менеджерів можна віднести і категорію заступників керівників, що в певній мірі є дублерами керівників. Заступник керівника в більшості випадків має повноваження керівника і не тільки юридично, але й фактично ним є.