Оплата праці державних службовців. Контрактна система оплати праці. Особливості формування ринку праці України
3

Розділ 1. Теоретична частина

 

1.18 Оплата праці державних службовців. Контрактна система оплати праці

 

 

Державний службовець — це особа, яка виконує в порядку, установленому законом, обов’язки державної служби відповідно до державної посади за грошову винагороду.

Праця державних службовців — специфічна сфера трудової діяльності, по своїй суті управлінська, спрямована на вирішення тих завдань, які поставлені перед конкретним органом державного управління і документально закріплені законодавчим або іншим нормативним правовим актом.

Важливою особливістю управлінської праці державних службовців є багатоаспектність, комплексність підходу й узгодженість рішень з окремих питань. Державні службовці приймають рішення щодо проблем політичного, організаційного, управлінського, економічного, технічного, соціально-психологічного і правового характеру [8,c.204].

Заробітна плата державних службовців складається із:

- посадових окладів;

- доплат за класний ранг;

- надбавок за особливі умови державної служби;

- надбавок за вислугу років;

- премій за результати роботи державного службовця.

Посадові оклади державних службовців установлюються залежно від складності та рівня відповідальності виконуваних службових обов’язків, ролі і місця посади в структурі державного органу.

Згідно з Законом України «Про державну службу» установлено сім категорій посад службовців [2, c.5].

Прийняття на державну службу, просування по ній службовців, стимулювання їх праці, вирішення інших питань, пов’язаних зі службою, проводиться відповідно до категорій посад службовців, а також згідно з рангами, які їм присвоюються.