Трансфертні ціни
7

2. Вплив трансфертної ціни на фінансовий стан підприємства

 

Трансфертна ціна (ТЦ) - це умовна ціна на продукцію (пос­луги) одного підрозділу (центру відповідальності), яка передається іншому підрозділу того ж підприємства.

У разі, коли продукція (послуги) підрозділу повністю споживаються всередині підприємства, величина трансфертної ціни має чисто облікове значення і не впливає на фінансовий стан підприємства в цілому. Проблема тут полягає тільки у встановленні «справжньої» ціни, за якою буде складатися звітність, щоб результати діяльнос­ті були правильно виміряні й оцінені. Однак за умов, коли підрозділ може купувати і продавати на зовнішньому ринку, трансфертна ціна перестає бути суто обліковим інструментом і виражає відносини підрозділів не тільки між собою, а й з підприємством у цілому.

В ідеалі трансфертна ціна повинна містити інформацію, яка змушувала б менеджерів підрозділів приймати оптимальні для всього підприємства рішення. За оптимум вважають максимум сумарного мар­жинального доходу підрозділів із всіх можливих комбінацій внут­рішніх і зовнішніх продажів проміжних продуктів, тобто підприємство має максимум виграти і мінімум програти на ринкових операціях підрозділів.

Існують три основних методи визначення величини трансфертної ціни:

1) трансфертна ціна, основані на ринкових цінах;

2) трансфертна ціна, в основу яких кладуть витрати (собівартість), зокрема: змінні витрати, повні витрати, «собівартість плюс» (наприклад, 120 % повних витрат або 175 % змінних витрат);

3) договірні ТЦ.

Найпоширенішим методом є ринковий, але він обмежений наявністю розвинутого ринку проміжних продуктів і послуг.

При застосуванні цього методу трансфертна ціна визначається за формулою: