Методи оцінки об’єктів нерухомості
13

При використанні порівняльного методу для оцінки нерухомості використовують наступну схему:

1. Вивчають ринок нерухомості і вибирають об'єкти нерухомості, які найспівставніші з оцінюваним об'єктом.

2. Збирають і перевіряють інформацію про кожен відібраний об'єкт, ціну продажу і пропозиції, дату купівлі - продажу, фізичні характеристики місцезнаходження та інші особливі умови.

3. Аналізують і порівнюють кожний об'єкт з оцінюваним за часом продажу, місцеположенням, фізичними характеристиками і умовами продажу.

4. Корегують ціну продажу по кожному співставлюваному об'єкту відповідно до різниці між даним і оцінюваним об'єктом.

5. Погоджують скориговані ціни співставимих об'єктів нерухомості і визначають ціну оцінюваного об'єкта.

Вивчення ринку продажу нерухомості має на меті виявлення порівняльних об'єктів, які пропонуються на продаж і подібні до оцінюваного об'єкта. Переважно, чим актуальніший порівняльний продаж і чим більш він подібний до оцінюваного, тим надійніше служить об'єктивним критеріям вартості оцінюваного об'єкта. Мінімальна кількість порівняльних об'єктів повинна бути не менш як 3-5.

Особливе значення мають параметри та одиниці порівняння. Відрізняють дев'ять основних порівняльних атрибутів: права на нерухомість; умови трансакції; форми фінансування; ринкові умови; місцезнаходження об'єкта; фізичні характеристики;• економічні характеристики; умови використання; рухоме майно, пов'язане з функціонуванням об'єкта оцінки.

Наведений перелік параметрів не вичерпує основні фактори, які впливають на вартість нерухомості, оскільки в окремих випадках може виникнути необхідність розширення цього переліку, наприклад, коли є певні обмеження на охорону довкілля тощо. Кожен з основних елементів порівняння може бути розділений на детальні складові.