Формування капіталу підприємства, основні та оборотні фонди підприємства
21

I група показників: показники ділової активності підприємства - це показники, які характеризують їх оборотність, їх швидкість, з якою вони переходять із грошової у товарну та знову в грошову форму;

II група показників: відображає порівняння "ефекту" (корисного результату) з витратами - сумою оборотних коштів.

Другу групу показників можна назвати як фондовіддача та рентабельність оборотних фондів. Як результат, беруть основні показники діяльності підприємства: товарообіг (виручка), валові доходи, прибуток від реалізації, загальний чистий прибуток, витрати обігу (собівартість) [14,c.108].

Комплекс показників формується двох видів: прямі - діленням результату на суму оборотних коштів та зворотні - діленням витрат на результат.

Разом з тим, необхідно визнати, що перелічені показники у ринкових умовах недостатні, тому як становище, рух, склад оборотних коштів, і в цілому їх використання дають суттєвий вплив на фінансовий стан підприємства.

На нашу думку, у систему показників ефективності оборотних коштів треба включати:

- платоспроможність підприємства та її зміни,;

- кредитоздатність підприємства;

- фінансову стійкість;

- ліквідність активів та динаміку її зміни.

Вкрай важливо, щоб у підприємстві підтримувалась фінансова стійкість, яка оцінюється його платоспроможністю. Остання значить, що підприємство має ліквідні оборотні активи та спроможне своєчасно виконувати зобов'язання по платежах (повертати заборгованість).

Таким чином, оборотні кошти є складовою частиною майна, капіталу підприємства. Як економічна категорія вони становлять собою частину фінансових ресурсів підприємства, яка призначена для авансування оборотних фондів та фондів обігу з метою забезпечення безперервного їх кругообігу.