Формування капіталу підприємства, основні та оборотні фонди підприємства
3

ВСТУП

 

 

 

 

Актуальність теми дослідження. У перехідний до ринку період найважливішими чинниками стабілізації економічної ситуації в Україні слід вважати як прискорення оборотності основних та оборотних фондів підприємства, так і оптимізацію співвідношень між всіма їх структурними складовими. Актуальність вирішення цієї проблеми на сучасному етапі економічного розвитку зумовлена необхідністю та можливістю на основі підвищення ефективності використання оборотних коштів збільшувати ту їх частину, яка спрямовується на розширення виробництва в процесі його структурної перебудови.

Оборотні кошти це сума коштів, які підприємство авансує в оборотний капітал з метою забезпечення безперебійного виробництва продукції та отримання прибутку. Такі кошти використовуються для фінансування поточної виробничої діяльності підприємства (виробнича сфера), тобто для створення запасів сировини, матеріалів, палива, тари, інструментів, виробничого і побутового інвентарю, запасів незавершеного виробництва, запасів готової продукції на складах, а також продукції відвантаженої. Крім виробничої сфери оборотні кошти функціонують також у сфері обігу у вигляді коштів у розрахунках (дебіторська заборгованість), коштів, що знаходяться на рахунках в банках та в касах підприємств, а також у цінних паперах [25,с.112].

На відміну від основних засобів, які неодноразово беруть участь у процесі виробництва, оборотні засоби функціонують тільки в одному виробничому циклі та одразу і повністю переносять свою вартість на створений продукт. При цьому оборотні кошти підприємства поділяються на власні та запозичені (залучені). Саме власні оборотні кошти повинні бути основою і достатніми як мінімум для задоволення потреб підприємства у виробничих запасах, напівфабрикатах власного користування, залишках готової продукції, незавершеному виробництві, а також у засобах для витрат майбутніх періодів.