Собівартість продукції та її калькулювання (на прикладі підприємства)
17

Найбільшу частку в усіх витратах підприємства мають операційні витрати. Тому доцільно охарактеризувати їхній склад. До операційних витрат підприємства відносять: витрати на виробництво, адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати.

Витрати на виробництво включають витрати матеріальних і трудових ресурсів, які безпосередньо пов’язані з виробництвом продукції (робіт, послуг). Наприклад, витрачені сировина і матеріали, енергія спожита на технологічні цілі, амортизація виробничого обладнання, заробітна плата основних робітників з нарахуванням на неї тощо.

До адміністративних витрат підприємства відносять витрати на заробітну плату адміністративно-управлінського персоналу та нарахування на неї, витрати на утримання та амортизаційні відрахування по основних засобах та нематеріальних активах загальногосподарського призначення, витрати на комунальні послуги та послуги зв’язку, на охорону, юридичні, аудиторські послуги тощо.

Витрати на збут включають витрати підприємства на заробітну плату працівників відділу збуту з нарахуванням на неї, утримання та амортизацію основних фондів та нематеріальних активів, що безпосередньо пов’язані з реалізацією продукції, фірмових магазинів, комісійні торговим агентам, витрати на рекламу, маркетинг тощо.

До інших операційних витрат відносять витрати підприємства на оплату за орендне майно, собівартість реалізованих виробничих запасів, витрати на покриття сумнівних та безнадійних боргів дебіторів підприємства, суми втрат від знецінення запасів, нестач і псування матеріальних цінностей тощо. [15,с.123]