Собівартість продукції та її калькулювання (на прикладі підприємства)
3

ВСТУП

 

 

Актуальність теми. Собівартість на виробництво продукції є індикатором діяльності підприємства, збільшення витрат може означати як зміни ситуації на ринку, так і недоліки у процесі виробництва. Собівартість продукції відображає рівень витрат підприємства на її  виробництво і комплексно характеризує ефективність використання ним усіх ресурсів, організаційний та технічний рівень виробничого процесу, рівень продуктивності праці тощо. Від рівня собівартості продукції при всіх інших незмінних умовах залежить рівень прибутку. Функціонування підприємства в умовах ринкової економіки актуалізує проблему раціонального витрачання ресурсів, докорінного поліпшення управління витратами для забезпечення конкурентноспроможності продукції.

Під терміном  «собівартість продукції» розуміють витрати підприємства на виробництво продукції, та збут вираженні в грошовій формі.

Показник собівартості продукції є дуже важливим і використовується для обґрунтування багатьох економічних рішень. Собівартість продукції є, нижньою межею і базою для встановлення ціни на продукцію підприємства. Тому зниження собівартості продукції є важливим чинником, що дає змогу підприємству при діючих ринкових цінах отримувати більший прибуток. Собівартість продукції має важливе значення під час економічного аналізу господарської діяльності підприємства. Показник собівартості продукції застосовується для контролю за використанням матеріальних не матеріальних, грошових і трудових ресурсів. При схваленні рішень щодо вдосконалення як показник доцільності впровадження організаційно-технічного заходу. Основними завданнями відносно рівня собівартості продукції є постійний пошук резервів її зниження.

Об’єктом дослідження даної курсової роботи є  собівартість продукції та її калькулювання на підприємстві лісової галузі.