Собівартість продукції та її калькулювання (на прикладі підприємства)
63

Для вивчення й аналізу сучасних закордонних технологій варто проводити таку дослідницьку роботу за участю експертів і висококваліфікованих фахівців, що можуть оцінити технічну новизну, доступність і надійність наявних закордонних технологій . Діапазон досліджень повинен бути максимально широким. Вивчаючи й аналізуючи закордонні технології, обов’язково варто зробити висновок про те, чи можна їх застосувати у виробничій діяльності підприємства.

Порівняльний аналіз вітчизняних і закордонних технологій проводиться по всіх параметрах порівнюваних технологій, відзначаючи насамперед простоту, надійність і можливість застосування з найменшими витратами. Порівняльний аналіз допоможе з’ясувати відсталість вітчизняних технологій від закордонних.

Створення оптимальних новітніх з урахуванням можливостей підприємства винахідники і раціоналізатори повинні створити такі технології, які можна успішно впровадити у виробничий процес. Такі технології повинні бути не складними і надійними, не вимагати великих фінансових вкладень.

Джерелами фінансування впровадження новітніх технологій можуть бути інвестиції, отримані від закордонних і вітчизняних ділових партнерів. Частково можна використовувати отриманий у банку довготерміновий кредит. Яка частка фінансових засобів піде на витрати по впровадженню і освоєнню новітніх технологій – все це необхідно розрахувати у кожному конкретному випадку, виходячи із завдань, що поставило перед собою підприємство. Неодмінно варто врахувати  і наявні борги, які необхідно поступово погашати в міру одержання додаткових доходів.

Підбір і перенавчання фахівців для освоєння новітніх технологій це питання необхідно вирішувати спираючись на власні сили. При впровадженні новітніх технологій у разі потреби варто запросити для консультації іноземних фахівців. Такі новації вимагають додаткових фінансових витрат, що варто передбачити при складанні кошторису витрат на впровадження і освоєння новітніх технологій.