Собівартість продукції та її калькулювання (на прикладі підприємства)
73

и 2010р. та 2008р. зросла на 75,5 грн. за 1 м3, що склало 45,5%. Собівартість паркетної ламелі зросла на 1,34 грн. за 1 м2, що у процентному відношенні складає 3,7%. В роботі запропоновано план зниження витрат на підприємстві в результаті чого прогнозується підвищити рентабельність продукції на 7,4% порівнюючи плановий та базовий період. Рентабельність власного капіталу планується підвищити із 5,5% у базовому періоді до 5,7% у плановому періоді. Валову рентабельність продажу планується підвищити із 26,9% у базовому періоді до 28,4% у плановому періоді.

Зниження собівартості продукції на ДП «Поліський лісгосп» можливе за рахунок здійснення наступних заходів: зміна структури та обсягу продукції; удосконалення організації виробництва та праці; зміна норм матеріальних ресурсів; підвищення ефективності капіталовкладень.

Найбільш головним фактором зменшення витрат як основного фактору збільшення доходу є впровадження новітніх технологій. Таким чином зниження собівартості продукції досягається за рахунок недопущення: перевитрат матеріалів, тобто додержання нормативів; підвищення продуктивності праці та відносності між темпами росту продуктивності і оплати праці; раціональним використанням основних засобів; збільшення оборотності фондів; недопущення простоїв та зростання непродуктивних виплат з фонду оплати праці, усунення втрат від браку та невиправдних витрат у складі загальновиробничих та невиробничих витрат

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ