Вплив структури витрат на розмір операційного ліверіджу
3

1.Теоретичне завдання

 

1.1 Вплив структури витрат на розмір операційного ліверіджу

 

Метод операційного лівериджу побудовано на зіставленні виручки від реалізації із загальними витратами, а також змінними та постійними витратами. Його зміст полягає в такому.

Будь-яка зміна виручки від реалізації продукції породжує ще значнішу зміну прибутку. Даний феномен має назву виробничого (операційного) важеля, сила дії якого визначається за формулою:

Сдв = Рр / П (1.1)

де, Сдв - сила дії виробничого важеля;

Рр - результат від реалізації після відшкодування змінних витрат;

П – прибуток.

Проте ступінь такої зміни залежить від співвідношення між постійними та змінними затратами підприємства, що називається коефіцієнтом операційного лівериджу:

Сдв = Пз / Псз (1.2)

де, Сдв - сила дії виробничого важеля;

Пз - постійні затрати на виробництво та реалізацію продукції;

Псз - Повна сума затрат на виробництво та реалізацію продукції.

Чим більша питома вага постійних витрат у загальній сумі витрат (за постійної виручки від реалізації), тим сильніше діє виробничий важіль, і навпаки. Проте слід враховувати втрату еластичності в управлінні затратами у підприємств, що мають високий коефіцієнт операційного лівериджу, — за роздутих постійних витрат зниження виручки призведе до набагато більшої втрати прибутку. В управлінні прибутком фінансовий менеджмент підприємства повинен прагнути до економії як постійних, так і змінних витрат.

Співвідношення приросту суми валового прибутку та суми обсягу реалізації, що досягається за певного коефіцієнта операційного лівериджу, називають ефектом операційного лівериджу: