Бізнес-план: магазин дитячих іграшок
9

Магазин “Знайка” першочергово  розроблявся як інтернет-ресурс для батьків з дітьми від 0 до 12 років. У квітні 2009 року відкрився реальний магазин. Магазин пропонує іграшки відомих торгових марок, високої якості, високих цін. Оформлення сайту викликає асоціації з іграшками. Рівень та якість дизайну є найкращою поміж усіх конкурентів, хоча завантаження відбувається досить повільно. Унікальність цього сайту полягає у розміщенні чисельних статей, форуму, фото галерей, опитувань, безкоштовних розфарбовок, самоклейок, знижок від 5 до 10%. Вартість доставка становить 8 грн. При купівлі товару на суму до 140 грн. При сумі більше 140 грн. – безкоштовна.

Отже, при реалізації іграшок розрахованих на дітей віком від 0 до 14 років середньої якості за цінами розрахованими на споживачів з низьким та середнім рівнем доходу. Серед реальних конкурентів можливо виділити ринки.  У цьому випадку ринки мають дві серйозні перевагу: 1. споживач може побачити реальний товар а не тільки його фотографію та опис; 2. споживач звик купувати на ринку. Але маркетингова стратегія підприємства «Малиш» може звести ці переваги до мінімуму.

Щодо конкурентів серед інтернет-магазинів, жодний з них не займає сегменту, який обрало «Малиш», оскільки всі вони пропонують іграшки для споживачів з високим та вище середнього рівнем статку.

 

Таблиця 1. SWOT-аналіз підприємства «Малиш»

Загрози:

-                високий ризик при оцінці платоспроможності різних сегментів ринку;

-                незастрахованість бізнесу;

-                звички споживачів сегменту купувати іграшки на місцевих ринках;

-                слабка звичка купувати товари по каталогах.

-                 

Переваги:

-                нижчі витрати ніж у конкурентів;

-                товар середньої якості за низькими цінами;

-                зручність та швидкість замовлення та доставки;

-                дисконтні програми для постійних клієнтів;

-                ввічливі та чемні менеджери з продажу;

-                яскраві безкоштовні каталоги;

-                цікавий та пізнавальний Інтернет-ресурс для батьків та дітей.