Фінансова стабільність в умовах глобальної економіки
41

Глобальне загострення енергетичної, фінансової і продовольчої криз засвідчують принципово важливу роль прискорення економічних перетворень у сільськогосподарському секторі.

Налагодження цілеспрямованих та ефективних інвестиційних процесів. У зв’язку із загостренням конкурентної боротьби за фінансові ресурси у післякризовий період вітчизняна економіка потребує концентрації інвестиційних ресурсів на стратегічно важливих напрямках.

ІІ. Вдосконалення системи макропруденційного регулювання.

ІІІ. Стабілізація грошово-кредитної сфери.

IV. Забезпечення стійких низьких темпів інфляції шляхом комплексного і системного застосування інструментів грошово-кредитної, податкової, конкурентної, структурної політик.

V. Стійкість банківської системи на основі підвищення рівня капіталізації, ліквідності й якості активів банків,

VІ. Валютна стабільність: відмова від використання штучної прив’язки гривні до долара США як антиінфляційного заходу і перехід до формування гнучкої динаміки валютного курсу, виходячи з завдань економічного розвитку на середньо і довгострокову перспективу

VІІ. Збалансований розвиток фондового ринку України.

VІІІ. Бюджетна консолідація та формування сприятливого фіскального простору для бізнесу, ефективної та децентралізованої системи державних видатків та фінансово потужного уряду. Цьому має сприяти нова архітектура фіскального сектору, інституціалізована в рамках Податкового кодексу та нової редакції Бюджетного кодексу України, яка має набути конкретного вияву у практиках фіскальних органів, місцевого самоврядування, платників податків.