Нерівність в доходах, та проблеми бідності
31

Рис. 2.4. Самоідентифікація бідності (до яких верств населення Ви себе відносите?), Україна, 2010–2011 рр.,%

Статистичні джерела містять обмежене коло питань, що дає змогу розглянути лише окремі аспекти депривації або бідності за умовами життя. Така ситуація складається сьогодні в Україні – ми маємо окремі питання про депривації за різними блоками обстеження (щодо споживання, володіння товарами тривалого користування, житловими умовами тощо), але відсутній спеціальний блок запитань, який би давав узагальнену інформацію щодо необхідності певних благ для населення та їх фактичної наявності.

Сьогодні найбільш актуальними для країни аспектами депривації можна вважати позбавлення майна, неналежні житлові умови, обмежену доступність послуг соціальної сфери тощо. Виходячи з наявного інформаційного забезпечення, можна говорити, наприклад, про депривацію за основними товарами тривалого використання.

Так, набору з трьох найбільш розповсюджених товарів – холодильник, пральна машина та кольоровий телевізор – позбавлено близько 21% населення, а у сільській місцевості цей показник сягає 30%. Якщо розглянути один з аспектів позбавлення нормальних житлових умов – обладнання житла мінімальним набором зручностей (центральним газопостачанням, водогоном та каналізацією), то масштаби бідності в середньому по країні зростають до 46,4%. При цьому в сільській місцевості пока