Нерівність в доходах, та проблеми бідності
53

Рис. 2.12 Співвідношення заробітної плати і прожиткового мінімуму в Україні, 2003–2011 рр. [складено на підставі джерел: 30]

Відповідно до законодавства України розміри соціальних стандартів, до яких належить мінімальна заробітна плата, не можуть бути нижчими за встановлений прожитковий мінімуму. Уряд продовжує тримати заробітну плату на рівні нижче, ніж прожитковий мінімум, тобто мінімальна заробітна плата не використовується як соціальний стандарт оплати праці. Починаючи з 2004 р., мінімальна заробітна плата встановлюється Законом про Державний бюджет [22,с.111].

Судячи з даних, темпи зростання мінімальної заробітної плати в Україні повинні бути вищими ніж зростання соціальних виплат, як це відбувається у розвинутих країнах світу.

Структура розподілу грошових витрат між децильними групами населення України свідчить, що 25% витрат здійснювали 10% найбагатшого населення; така сама частка припадала на 55% біднішого населення. Криву Лоренца, побудовану за рівнем грошових витрат, наведено на рис. 2.12.

Рис. 2.12 Крива Лоренца, розподіл за децилями в Україні та світі, 2011 р. [22,с. 205]