Нерівність в доходах, та проблеми бідності
55

Визначаючи відносну бідність, порівнюють загальний дохід особи чи сім'ї та структуру витрат у суспільстві в цілому. Люди із нижчим рівнем доходу що витрачають більшу частку своїх доходів на кошик товарів та послуг порівняно із деякими пороговими значеннями встановленими на підставі середнього в суспільстві розміру цієї частки вважаються відносно бідними.

Загалом, українці збідніли за останній рік на 10%. Про це заявила Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова. Вона стверджувала, що на сьогодні, якщо обраховувати за критеріями Світового банку, то до бідних в Україні можна віднести понад 70% населення. За статистикою ООН, за межею бідності в Україні перебувають 78% людей. В результаті Україна посідає аж 83-є місце за рівнем розвитку суспільства, опустившись за останній рік на 7 сходинок рейтингу.

Таке падіння викликане тим, що реальні доходи українців впали на 10%. Крім того, бідності українців притаманна парадоксальна особливість – бідність працюючих. Значне зменшення питомої ваги заробітної платні у ВВП призвело до того, що двоє працюючих не можуть прогодувати двох дітей, а 40% працівників не можуть заробити прийнятної трудової пенсії. На бідність працюючих впливають три головні економічні чинники: зниження середнього рівня доходів, низький рівень мінімальних соціальних гарантій, суттєва нерівність у розподілі доходів [27,с243].

Проте, спеціалістами в галузі економіки доведено, що люди з вищою освітою менше піддаються ризику збідніння, ніж особи з середньою освітою, або взагалі неосвічені [31, с. 258]. Вивчаючи вплив освіти на формування бідності населення, науковці Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України з'ясували те, що серед домогосподарств, "господар" яких має повну вищу освіту, рівень бідності в 3,2 рази поступається показнику домогосподарств, де "господар" має лише базову середню освіту [33,с.245].

Однак не виключають, що за сприятливих умов за 2-3 роки добробут українців може зрости. Основну роль тут відіграє формування середнього класу. Фактично, середній клас в Україні – це сім’ї, що володіють «малим» та «середнім» бізнесом. Але, як ми розуміємо, частка таких сімей у структурі населення дуже незначна. Також варто зазначити, що оптимальним значенням середнього класу, є забезпечення його частки рівній 70