Еклектична парадигма Даннінга
11

Матеріальною основою процесу глобалізації підприємницької діяльності стає міжнародний рух прямих іноземних інвестицій (ПІІ) як складова міжнародного  руху капіталу.

Термін “інвестиції” походить від латинського слова “invest”, що означає вкладати. Інвестиції – це те, що «вкладають» на завтрашній день, щоб мати можливість більше споживати в майбутньому. Одна частина інвестицій, - це споживчі блага, що не використовуються в поточному періоді, а відкладаються в запас (інвестиції на збільшення запасів). Інша частина інвестицій – це ресурси, що направляються  на розширення виробництва (вкладання в будинки, машини і спорудження).

В економічній літературі можна зустріти багато визначень термінів „інвестиції”, „іноземні інвестиції” та підходів до їх класифікації.

З економічної точки зору найбільш важливим є поділ інвестицій на прямі та портфельні, бо саме він і показує реальну мету та механізм отримання прибутку. Так, портфельні інвестиції передбачають вкладення коштів у цінні папери як на підприємстві, так і на фінансовому ринку. В цьому випадку прибутком буде відсоток по них. До того ж вкладення коштів таким чином не дає змогу керувати їх призначенням, інвестор стає лише свідком рішень керівництва компанії. Прямі ж інвестиції передбачають вкладення коштів в статутний фонд підприємства в розмірі певного відсотку, і тому прибуток інвестора буде залежати прямо пропорційно від доходів підприємства. До того ж, вкладник коштів отримує право участі в управлінні діяльністю компанії.

Аналіз визначень прямих іноземних інвестицій, пропонованих сучасною економічною думкою, ілюструє кілька дещо відмінних підходів. Але всі вони окреслюють ту саму сутність феномену ПІІ.

На думку ж російського вченого Кирєєва А.П., ПІІ – це вкладення капіталу з метою придбання довгострокового економічного інтересу в країні-прикладення капіталу, яке забезпечує контроль прямого іноземного інвестора над об’єктом розміщення капіталу. Тобто, ПІІ практично повністю пов’язані з вивозом приватного підприємницького капіталу, не враховуючи при цьому відносно невеликі за обсягом закордонні інвестиційні фірми, які