Україна на світовому ринку продовольства в умовах глобалізації
93

Утримання конкурентних переваг українських агровиробників як на світовому, так і на вітчизняному ринках вже у середньостроковому періоді вимагатиме суттєвого організаційного та технологічного оновлення виробництва, посилення його крупнотоварності та індустріалізації, приведення технологічних процесів у відповідність до міжнародних ветеринарних та фітосанітарних вимог тощо.

3. Забезпечення цільового спрямування коштів від продажу сільгосппродукції на розвиток аграрного сектору економіки.

Має бути подолана тенденція, за якої через значне відставання в реформуванні аграрного сектору подекуди більша частка доходу від реалізації сільгосппродукції кінцевому споживачеві (особливо це стосується експорту) осідає у торговельно-посередницькому секторі та не використовується для розвитку виробництва.

Підготовка до завершення земельної реформи шляхом скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Скасування мораторію – неминучий етап земельної реформи, яка веде до повноцінного використання аграрного потенціалу України як ресурсу міжнародної конкурентоспроможності.

Проте формування повноцінного ринку землі вимагає завершення підготовчого етапу щодо встановлення та оформлення прав власності на землю, створення механізмів захисту прав власників при оренді та продажу земель, створення системи важелів впливу держави на ринковий обіг земель, та ефективність використання сільськогосподарських угідь їх власниками в межах цільового призначення земельної ділянки. Відповідні заходи щодо модернізації нормативно-правової та інституційної сфер має бути реалізовано протягом першої половини 2012 рр., що дозволить забезпечити повне скасування мораторію з 1 січня 2013 року.