Вдосконалення амортизаційної політики підприємства
125

В сучасних умовах «налагодити» систему амортизації та інші економічні важелі ДП «Поліський лісгосп» може лише за допомогою забезпечення вилучення з експлуатації застарілого обладнання. При цьому треба підкреслити, що без глибокого теоретичного та практичного усвідомлення необхідності стимулювати ранню заміну основних засобів неможливо успішно вирішити проблему вилучення старого обладнання. Можна з впевненістю сказати, що зі збільшенням заміни обладнання в ранньому віці поступово зменшиться кількість обладнання, яке давно «перетнуло» свій оптимальний вік. В ситуації, що склалася, коли на ДП «Поліський лісгосп» накопичилося багато застарілого обладнання, система амортизації повинна сприяти як найшвидшій заміні обладнання, так і вилученню з експлуатації надто застарілого обладнання. Вирішення цієї двоєдиної задачі передбачає необхідність гнучкої амортизаційної політики.

 

3.3 Економічне обґрунтування запропонованих заходів

 

 

 

 Лісопереробний цех ДП «Поліський лісгосп» представляє собою доволі складну та різноманітну за складом виробничу систему, на основі якої лежать технологічні процеси різних видів обробки лісу. Основою сучасного масового виробництва, до якого відносяться лісопереробний цех, є поточне виробництво. Чимале значення при поточному виробництві має рівень механізації операцій обробки лісоматеріалів, що в свою чергу впливає на продуктивність виробництва в цілому.

Для лісопереробного цеху характерна велика різноманітність розмірів та якості сировини, яка частіше потребує індивідуального підходу до обробки. Часто для первинної обробки подають колоди прямо з лісу, не очищуючи їх від кори, піску та інших домішок. Це призводить до ускладнень в процесі розпилювання, затуплення ріжучого інструменту, а як наслідок зайві витрати на обслуговування обладнання, зниження якості обробки та рівня виробництва в цілому. Верстати та механізми, які використовуються в