Вдосконалення амортизаційної політики підприємства
33

На основні засоби груп 1 та 13 амортизація не нараховується.

Суми амортизаційних відрахувань не підлягають вилученню до бюджету, а також не можуть бути базою для нарахування будь-яких податків та зборів.

Нарахування амортизації в цілях оподаткування здійснюється підприємством за методом, визначеним наказом про облікову політику з метою складання фінансової звітності, та може переглядатися в разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання [59, c.31].

Нарахування амортизації за новим методом починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну методу амортизації.

Відповідно до згаданого Положення (стандарту) бухгалтерського обліку установлюються такі елементи обліку зазначених активів (рис. 1.2).

Рис. 1.2. Видова класифікація основних засобів (відповідно до П(с)БО №7)

Ключовими компонентами основного капіталу взагалі й основних засобів зокрема є основні фонди, що становлять матеріальну основу виробництва. Зокрема, у складі основних засобів, крім „капітальних витрат на поліпшення земель”, усі інші елементи належать до категорії „основних фондів”.

У П(С)БО 7 «Основні засоби» описано п’ять методів нарахування амортизації. Їх українські підприємства можуть використовувати для бухгалтерського обліку. Проте згідно із законом про бухгалтерський облік національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку не повинні суперечити міжнародним стандартам. Тоді як в МСОБ-16 « Основні засоби» названо лише три методи