Вдосконалення амортизаційної політики підприємства
49

За інших однакових умов технологічна структура основних засобів є настільки прогресивнішою і ефективнішою, наскільки більшою є в їхньому складі питома вага активної частини. Вона змінюється під впливом багатьох факторів. Найбільш суттєві із них такі:

       виробничо-технологічні особливості підприємства;

       науково-технічний прогрес і зумовлений ним технічний рівень виробництва;

       ступінь розвитку різних форм організації виробництва;

       відтворювальна структура капітальних вкладень у створення нових основних засобів;

       вартість будівництва виробничих об’єктів і рівень цін на технологічне устаткування;

       територіальне розміщення підприємства [54,c.7].

Щодо всієї сукупності промислових підприємств України, то в загальному обсязі основних засобів питома вага окремих видів протягом останніх років коливалась у межах: будівель і споруд – 45-47%; машин і устаткування – 40-42%, у тім числі робочих – 30-32%; транспортних засобів – 2,5-3%. На підприємствах і організаціях аграрного сектору частка в загальній вартості сільськогосподарських виробничих основних засобів приблизно становила: будівель, споруд і передавальних пристроїв – 64-65%; основних робочих машин і устаткування – 14-16%; робочої та продуктивної худоби – 10-12%; багаторічних насаджень – 5-6%; транспортних засобів – 3-4%. Загальна тенденція динаміки технологічної структури основних засобів характеризується поступовим збільшенням питомої ваги їхньої активної частини.

Співвідношення різних груп основних засобів у їх загальній вартості характеризує їх виробничу структуру. Виробнича структура, її оптимізація мають значний вплив на ефективність використання основних засобів. Найважливішу роль у процесі виробництва відіграють засоби праці, що належать до групи машини та обладнання. Власне, вони діють на предмети праці, змінюючи їх речову форму та властивості, забезпечують перебіг технологічних процесів. Враховуючи їх визначальну роль у процесі виробництва, цю част