Економічна діагностика системи мотивації праці та ефективності управління персоналом підприємства
11

Мотивацію вважаємо більш широким поняттям, що включає стимулювання як один із методів мотивації.

Вплив мотивації на поведінку людини залежить від багатьох чинників які класифікують за декількома ознаками (рис. 1.1):

 

 

Мотивація

 

 

 

 

Класифікаційна ознака

 

 

 

Основна група потреб

 

Способи, що використовуються

 

Джерела виникнення

 

Спрямованість на досягнення мети

матеріальна

трудова

статусна

 

нормативна

примусова

стимулююча

 

внутрішня

зовнішня

 

позитивна

негативна

 

Рис. 1.1 Класифікація мотивації

Матеріальна мотивація є прагненням до достатку, більш високого рівня життя і залежить від рівня особистого доходу, його структури, диференціації доходів і дієвість матеріальних стимулів, вживаних на підприємстві.

Трудова мотивація породжується на підприємстві безпосередньо роботою, її змістом, організацією трудового процесу, режимом праці. Це внутрішня мотивація людини, сукупність її внутрішніх рушійних сил поведінки, пов'язаних з роботою як такою.

Статусна мотивація є внутрішньою рушійною силою поведінки людини, пов'язаної з його прагненням посісти більш високу посаду, виконувати більш складну і відповідальну роботу, працювати в престижних, соціально значущих сферах підприємства.

Нормативна мотивація виражається у спонуканні людини до певної поведінки за допомогою ідейно-психологічної дії: переконання, інформування, психологічного зараження і так далі.

Примусова мотивація ґрунтується на використовуванні влади і загрозі незадоволення потреб працівника у разі невиконання їм відповідних вимог.