Економічна діагностика системи мотивації праці та ефективності управління персоналом підприємства
37

На підприємстві діє порядок присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам, розроблений згідно з вимогами кваліфікаційної комісії, єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій робітників всіх галузей народного господарства.

На підвищення кваліфікації можуть претендувати працівники які відпрацювали на даній професії більше 3-х років і набули навиків в роботі. Враховується також особливий внесок працівника у виконання планів роботи підприємства, завдань по впровадженню нової техніки і технології, удосконаленню організації праці і виробництва, дотримання трудової дисципліни.

Присвоює кваліфікаційний розряд тарифно-кваліфікаційна комісія на своєму засіданні результатом голосування. За результатами засідання цієї комісії видається наказ по підприємству.              Ринок праці на підприємстві передбачає мобільність працівників всередині підприємства з урахуванням кваліфікації працівників, їх професійної підготовки на робочому місці.

У сучасних умовах поряд із фінансовим та виробничим капіталом дедалі важливішими ресурсами стають знання, досвід, трудові навики, ініціатива, ціннісно-мотиваційна сфера працівників. Підприємство зацікавлене в підвищенні своєї конкурентоспроможності і тому досягти цієї мети можна через упровадження висококваліфікований технологій та залучення найздібніших працівників. Чим вищий рівень розвитку працівників, тобто рівень їх професіональних знань, умінь, навичок, здібностей і мотивів до праці, тим швидше вдосконалюється і продуктивніше використовується матеріальний фактор підприємства.

Важливим завданням підприємства є подальша освіта співробітників, направлення їх для виробничого досвіду.              Працівники зацікавлені в пристосуванні своєї кваліфікації до вимог робочого місця, в гарантіях виробничого зростання. Вони прагнуть поліпшити свій імідж, мати можливість кар’єрного росту, поліпшувати своє становище на ринку праці, мати надійне робоче місце і достатній заробіток.               Кожен рік підприємство розробляє і постійно поновляє свої програми систематичної підготовки і перепідготовки кадрів.