Позичковий процент: визначення, розмір та роль ставки позичкового проценту. Номінальна та реальна ставка
13

Р٭ = 5 грн./ц;

Q٭ = 33 ц.

3. а) Якщо ціна на даний товар стане на 10% вища за рівноважну, то в даному випадку має місце запровадження нижньої межі ціни (), коли .

В результаті запровадження нижньої межі ціни виникає ситуація надлишку, оскільки підприємство готове продати Q > Q, а споживач готовий купити за такою ціною кількість товару Q < Q. Іншими словами споживач готовий купити менше продукції за такою ціною, а підприємство готове продати більше. В результаті виникає надлишок продукції.

Величина (Q – Q) – визначає надлишок на товарному ринку.

б) Якщо ціна на даний товар стане на 10% нижча за рівноважну, то в даному випадку має місце запровадження верхньої межі ціни , коли .

В результаті запровадження верхньої межі ціни виникає ситуація дефіциту, оскільки споживач готовий купити за такою ціною кількість товару Q > Q, а підприємство готове продати Q < Q.

Величина (Q – Q) – визначає дефіцит на товарному ринку.

4. Як зміняться рівноважні ціна та кількість продукції на ринку, якщо:

- зростуть доходи покупців на даний товар нижчої категорії;

- кількість продавців даного товару зросте;

- підвищиться ціна на засоби захисту від шкідників та хвороб;

- з’ясують, що аналогічний імпортний товар-замінник шкідливий для здоров’я.

Доходи споживачів чинять неоднозначний вплив на попит. Товари нижчої категорії – це товари, попит на які скорочується зі зростанням доходу, а крива попиту зміщується ліворуч. Оскільки цукор є висококалорійним продуктом з низьким вмістом вітамінів і невисокою ціною, то можемо вважати її товаром нижчої категорії.