Методи і моделі прийняття рішень в аналізі і аудиті: Аналіз беззбитковості
29

Таким чином, управлінський аналіз – це виробничий аналіз, який має на меті, спираючись на дані управлінського обліку та внутрішньої звітності, провести оцінку виробничих можливостей підприємства щодо обсягів продажу, цін на реалізовану продукцію; складу, структури та динаміки затрат на виробництво та реалізацію продукції, а також аналіз капітальних затрат і трудових ресурсів. Він входить до системи аналізу господарської діяльності підприємства разом із фінансовим аналізом, конкретизуючи його результати за допомогою інформації про діяльність підприємства в цілому та його структурних підрозділів, окремих виробничих одиниць, тому не є чимось іншим у порівнянні з виробничим аналізом, тому що вирішує ті ж самі завдання, що й останній.

По-друге, управлінський аналіз уже включає в себе такий аналітичний блок, як маркетинговий аналіз, тому що саме він націлений на дослідження ринків збуту продукції, обґрунтування доцільності її виробництва та реалізації, аналіз її конкурентоспроможності, попиту та пропозиції,комерційного ризику та цінової політики.

Аналіз господарської діяльності підприємства складається із взаємопов’язаних елементів: управлінського (виробничого) аналізу, фінансового аналізу та стратегічного аналізу, останній з яких виступає тим пов’язуючим ланцюжком, що безперервно передає результати аналітичного дослідження до системи стратегічного управління підприємством. Доведемо та обґрунтуємо це твердження.

Інформаційна база даних стратегічного аналізу виступає тією безперервно функціонуючою системою взаємозв’язків певного набору фахівців, обладнання та науково обґрунтованих методів і моделей, за допомогою якої реалізується комплекс заходів щодо збирання, групування, аналізу, оцінки та передачі потоку інформації, потрібного для прийняття стратегічних управлінських рішень.

Слід зазначити, що стратегічний аналіз є першим етапом розробки стратегії фінансово-економічної діяльності підприємства, яка базується на комплексному дослідженні та оцінці внутрішнього і зовнішнього