Представлення інформації в ПК. Поняття та призначення СУБД. Поняття топології мережі. Пошук інформації в Іnternet
7

Усі функції СУБД можна об’єднати в такі групи:

-       управління даними. Задачами управління даними є підготовка даних і їх контроль, занесення даних до бази, структуризація даних, забезпечення цілісності, секретності даних;

-       доступ до даних. Пошук і селекція даних, перетворення даних у форму, зручну для подальшого використання;

-       організація і ведення зв’язку з користувачем. Ведення діалогу, видача діагностичних повідомлень про помилки в роботі з базою даних і т.д.

-       забезпечення незалежності даних. Практично одна й та сама СУБД може бути використана для ведення абсолютно різних файлів, які використовуються для розв'язання різнопланових, не пов'язаних між собою задач управління.

Для обробки запитів до БД записують програми, які складають прикладне програмне забезпечення. Для написання цих програм використовуються мовні засоби СУБД.

В основі організації бази даних є модель даних, яка визначає правила, у відповідності з якими структуруються дані. За допомогою моделі представляється  велика кількість даних і описуються взаємозв’язки між ними.

Модель даних – інтегрований набір визначень для опису і обробки даних, зв’язків між ними і обмежень, що накладаються.

В реляційній моделі зв'язок "багатьох до багатьох" (В:В) указує на те, що декільком значенням елементів даних А відповідає декілька значені елементів даних В. Наприклад, поміж елементами даних "код операції технологічного процесу" і "табельний номер працівника" існує зазначені взаємозв'язок, так як багато операцій технологічного процесу можуть виконувати різні працівники (табельні номери) і навпаки.

Найбільший оптимальною моделлю даних, при розробці нашого проекту, є реляційна модель, тому розглянемо її докладніше.