Роль інформації на ринку фінансових послуг
17

ової та фінансової інформації використовуються високошвидкісні наземні лінії, супутниковий зв’язок та вільні частотні канали радіо та телебачення.

На Україні також робились спроби створення спеціалізованих служб оперативного передавання та накопичення біржової та фінансової інформації, однак, слабкість телекомунікаційної інфраструктури призвела до того, що оперативна інформація доступна лише безпосередньо з бірж. Деякі біржі робили спроби організувати між собою обмін біржової інформацією та електронні угоди, однак, світовий досвід показав, що це тупіковий шлях, тим більше в умовах нашої країни з нерозвиненим зв’язком, відсутністю вільних широкополосних каналів та дуже високою вартістю існуючих каналів.

Конкурентоспроможність постачальників біржової та фінансової інформації визначається простотою та зручністю подання біржової та фінансової інформації для її найкращого сприймання користувачем. Тому, кожен з них пропонує користувачам не тільки саму інформацію, але й спеціальне програмне забезпечення, а також спеціальні термінали на базі робочих станцій, що надають можливість використовувати інформацію та програмне забезпечення найбільш ефективним чином.

Метою вдосконалення інформаційних послуг є забезпечення для користувачів можливостей більш швидкого доступу до потрібної інформації, що відбирається з великого обсягу біржових та фінансових даних, а також подання їм нових засобів її обробки та аналізу, таких, наприклад, як програмне забезпечення керування портфелем цінних паперів та контролю ризику, а також нових імітаційних моделей поведінки на біржі.

Виділяються два основних підходи щодо подання біржової та фінансової інформації в зручній для сприйняття формі. Це підходи, що основані на можливостях статистичного аналізу та обробки інформації та підходи, що базуються на візуалізації інформації, що подається, в графічних та табличних формах, які простіше сприймаються людиною.