Розподільча функція фінансів підприємства
7

3)  ресурси, які використовуються самими підприємствами (прибуток підприємств і амортизація).

Державному бюджету належить центральне місце в системі державних фінансів. Він охоплює всі сфери економічної діяльності держави.

Централізовані та децентралізовані фонди України цільового призначення включають Пенсійний фонд,  Фонд соціального страхування,

Фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, Фонд сприяння конверсії, Державний інноваційний фонд, позабюджетні фонди органів місцевого  самоврядування, Фонд сприяння зайнятості населення, Відрахування і збори на будівництво, ремонт і утримання доріг, Позабюджетний фонд Національного агентства з управління державними корпоративними правами.

Вони певною мірою доповнюють державний бюджет, проте специфіка їх полягає у тому, що ці фонди мають строго цільове призначення і на інші цілі не повинні використовуватись.

Виникнення фінансових відносин як і їх відмирання є об'єктивними процесами, які не пов'язані з діяльністю держави. Держава може лише впливати на розвиток фінансових відносин; вводити чи відміняти конкретні види платежів, змінювати форми використання фінансових ресурсів.

В повсякденній господарській діяльності важлива не сама по собі категорія фінансів, а конкретні форми прояву фінансових відносин, види яких встановлюються державою. Визначаючи організаційні форми прояву категорії фінанси, держава використовує останні як активний інструмент управління економікою.

 

3. Функції фінансів

 

 

 

Прояв сутності фінансів в дії розглядається через характеристику функцій, які притаманні даній категорії.