Державний борг, методи управління державним боргом
23

Відповідно до Указу Президента України постановою Кабінету Міністрів України від 31.07.95 затверджено, що Державне казначейство України здійснює управління державним внутрішнім та зовнішнім боргом відповідно до чинного законодавства та здійснює управління державним внутрішнім і зовнішнім боргом разом з Національним банком України і Мінфіном України та проводить їх обслуговування відповідно до чинного законодавства. [8]

Згідно з Положенням про Міністерство фінансів України, затвердженим Указом    Президента    України    від    26.08.99,   одними   з   основних   завдань Міністерства є:

розроблення стратегії щодо внутрішніх та зовнішніх запозичень держави і погашення та обслуговування державного боргу;

забезпечення ефективного використання бюджетних коштів та здійснення в межах своєї компетенції державного фінансового контролю. [7]

Ці Положення після затвердження Бюджетного кодексу України не приведено у відповідність з його нормами. Тому у діючому Положенні про Міністерство фінансів України відсутні окремі повноваження та функції щодо управління державним боргом, які покладені на нього Бюджетним кодексом України. Положення про Держказначейство України, навпаки, містить функції щодо управління державним боргом, які Бюджетним кодексом України на нього не покладено. Положення про Департамент державного боргу, який повинен забезпечувати функції Міністерства фінансів з управління державним боргом, до цього часу взагалі не затверджено.

Таким чином, в Україні не створено цілісної системи законодавчого забезпечення регулювання витрат з обслуговування і погашення державного боргу.